Hundar & Värme

Hundar och värme går inte speciellt bra ihop. Tyvärr är det många som fortfarande parkerar bilen med hunden i mitt i solen med ödesdigert resultat.

Vad många inte heller vet är att hunden också kan drabbas av värmeslag då den transporteras i bilen. Oftast har hunden bara tilldelats en liten del av kombiutrymmet och resten av utrymmet är fullpackat av allt som skall med på semestern. Många har inte heller skydd på bakrutan / sidorutorna mot solens strålar. Detta resulterar i att hunden inte har någon som helst möjlighet att komma undan värmen för att inte bli överhettad.

Om du har en valp eller en gammal hund måste du vara mer försiktig, de har ännu svårare att hantera värme. Det är många gamla hundar som inte överlever de varma sommarmånaderna. Trubbnosiga hundar; boxrar, frallor, mopsar m.fl. samt hundar utan underull har också svårare med värmen. De trubbnosiga hundarna kan inte ventilera luften på ett tillräckligt sätt för att sänka kroppstemperaturen och hundar utan underull har inte det solskydd som underull ger.

Har du t.ex. klinker hemma är det ett utmärkt liggställe för hunden att svalka sig. Annars finns det hjälpmedel att tillgå som kylhalsband, kylbäddar och kyltäcken.

Vatten är det viktigaste näringsämnet för hunden. Får en hund 10% vätskebrist så dör den. Försök få i era hundar lite mer vatten än vad de normalt får i sig. Tips på hur ni kan göra detta kan vara att blöta maten om din hund äter torrfoder, röra i något gott i dricksvattnet som t.ex. lite färskfoder eller något annat smaskigt samt se till att ha med sig vatten på promenaden. Om du har tillgång till trädgård kan du ha en stor hink fylld med vatten och några hundmatsbitar / isbitar / leksaker som flyter som hunden försöker få tag på, en del hundar tycker om att bita efter vatten från en vattenslang / vattenspridare och blir det riktigt varmt kan man frysa in en köttbit i vatten i en burk, typ glassburk, som de kan ligga och slicka på som en hund-isglass.  

För att få din hund att dricka mer vatten överlag skall du inte diska hundens vattenskål med citrondiskmedel. Citron används ofta som en förbuds-doft i hundsammanhang. Dessutom kan man se till att hunden har flera vattenskålar utplacerade i hemma. Att ha tillgång till vatten på olika platser ger hunden den möjlighet att få tillgång till det svalaste mest attraktiva vattnet. 

En del gör så att de portionerar ut vatten till hunden eftersom den, som det kallas det 'okynnesdricker'.  Att hunden 'okynnesdricker' är oftast ett resultat av att hunden under någon tid under deras uppväxt blivit utan vatten och då måste de rent överlevnadsmässigt passa på att dricka så mycket dom kan för att snart kommer det att ta slut. Detta överdrivna beteende kan, genom att införa flera vattenskålar på flera ställen, reduceras till ett helt normalt drickbeteende.  

Sedan finns det de hundar som roar sig med att leka med vatten ~ i dessa fall kan du ha vattenskålen på en s.k. matbar / någon typ av upphöjning eller använda en anti-spillskål även inne samt att du ser till att hunden får sitt behov av att plaska någon annanstans.

 

Värme